niedziela, 26 sierpnia 2012

Opera Cake



Czyli tort z kawową nutą rodem prosto z Francji. Uprzedzamy, jest pracochłonny - ale smak rekompensuje wszystko. Jest typ przekładańca złożony z migdałowych blatów biszkoptu, czekoladowego ganache i masy kawowej. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kawę, masę tę można zastąpić jakimkolwiek innym kremem.




Migdałowe blaty 
2 białka jaj
 pół
 łyżki cukru pudru
75 g zmielonych migdałów
60 g cukru pudru
2 jajka
35 g mąki pszennej
15 g roztopionego masła

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, blaszki ( u nas 30x30cm) wykładamy papierem. Każdy z nas ma własny sposób na robienie biszkoptu. Ja ubijam razem białka aż podwoją swoją objętość, następnie delikatnie dodaję mąkę, migdały, cukier i masło. Wylać ciasto na blachę – ma powstać bardzo cienki blat ~ pół cm. Czynność tę powtarzamy jeszcze 2 razy, tak aby powstały 3 blaty.

Masa Kawowa:
200 g masła
1 jajko 
1 żółtko
2 łyżki kawy espresso
100 g cukru
30 ml wody

Do wody w rondelku dodajemy cukier i podgrzewamy, tak aby powstał syrop. W między czasie ubijamy żółtko z jajkiem, a następnie miksując dolewamy cienkim strumieniem ciepły syrop, uważając by nie powstała jajecznica. Powstałą masę jajeczną odstawiamy do lodówki. W osobnej misce ucieramy masło z kawą, a następnie łączymy z masą jajeczną i ponownie odstawiamy do lodówki.

Ganache:
250 ml śmietany kremówki
250 g gorzkiej czekolady,

Do rondelka ze śmietaną wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę i stawiamy na wolny ogień cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i zagęszczenia masy.

Na dnie tortownicy położyć ciasto (każde nasączyć kawą). Następnie polać połową ganache. Położyć drugi blat ciasta, na którym rozsmarowujemy krem kawowy. Następnie kolejny blat ciasta. Na koniec wylewamy resztę ganache. Wstawiamy do lodówki na 2 h.

Ciasto wykonane dzięki Justin &Dorothy .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz