sobota, 8 grudnia 2012

Krem z białych warzyw


Potrzebujemy (dla 3 osób):
mały seler
5 dużych korzeni pietruszek
por
3 duże ziemniaki
1 kostka rosołowa
250 ml śmietany 18% i wyżej
bułka na grzanki
2 łyżki masła
sól i pieprz

Por, seler i pietruszkę kroimy na małe kawałki i podsmażamy w garnku na łyżce masła. Zalewamy je 
1,5 litra wody i dodajemy kostkę rosołową oraz pokrojone drobno ziemniaki. Gotujemy zupę do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kolejnym krokiem jest blendowanie wszystkiego na gładki krem. Następnie garnek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Bułkę kroimy na małą kostkę i podsmażamy na łyżce masła na złote grzanki.
Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i doskonała na teraźniejszy czas zimowych wieczorów. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz