wtorek, 28 lutego 2012

Modern Pizza!

Przepis zapożyczony od Wojtka, któremu będziemy wdzięczni na zawsze :)
Pizza w nowym wydaniu, a mianowicie na cieście francuskim! Hell yeah!



Przepis jest niesamowicie prosty ( oczywiście, pod warunkiem, że ciasto kupimy :)), a mianowicie

Ciasto francuskie
Pomidor
Szynka - wg gustu, choć lepiej wybrać szynki z mniejszą ilością wody i galarety
ser żółty / mozarella
masło
suszony tymianek, bazylia, zioła prowansalskie

Ciasto rozwałkować, ponakłuwać widelcem, aby za bardzo nie urosło. Masło rozpuścić, dodać  po łyżeczce ziół i sól, opcjonalnie można dodać drobno posiekany czosnek. Posmarować nim ciasto francuskie. Szynkę pokroić w plasterki, porozkładać zgodnie z ilością porcji, na to plasterki pomidora i kopka startego żółtego sera / mozarelli. Teraz tylko do pieca na 20 - 25 min w 180 stopniach.
Voila!
 
 
 
Ps. Ciasto lepiej naciąć przed wstawieniem do pieca - łątwiej będzie je porcjować.

1 komentarz:

  1. Miałem przyjemność osobiście spróbować...MEGA!!! Jestem wielkim fanem pizzy i powiem szczerze że forma z użyciem ciasta francuskiego jest równie wspaniała jak na cieście drożdżowym. Musze kiedyś sam zrobić tak więc dziękuje za opis Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń