niedziela, 15 kwietnia 2012

Zupa cebulowa a`la z przepisu Jullii Child

Od paru tygodni mamy już kalendarzową wiosnę, ale temperatura za oknami nie pozostaje do końca dla nas łaskawa. Właśnie na takie chłodniejsze dni, proponujemy wam zupę cebulową - cudowną na ogrzanie, a do tego niezwykle aromatyczną. Niedawno poszukiwałam czegoś nowego i natrafiłam na ten przepis na youtube. Mało brakowało, a zaczęłabym go robić o 2 w nocy.
Sądzę, że większość z nas ma wszystkie potrzebne składniki w domu - przepis nie jest wymyślny.
Najpierw film z yt :


Przepis:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
3 szklanki cebuli pokrojonej w plasterki
sól do smaku
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżki mąki
5szklanek bulionu wołowego
1/4  szklanki białego wytrawnego wina - my z racji braków dodaliśmy wina czerwonego
1 kieliszek koniaku
starty ser i grzanki

Cebulę poddusiliśmy na patelni pod przykryciem na małym ogniu z masłem i olejem. W trakcie dodaliśmy cukier i sól. Powoli karmelizowaliśmy ją na piękny brązowo-złoty kolor, uważając by się nie przypaliła. Dodaliśmy mąkę i jeszcze chwilkę podsmażylismy. Zdieliśmy z ognia, i powoli dodając bulion miksowaliśmy wszystko na gładką masę. Gotowaliśmy jeszcze 20 minut i doprawiliśmy. Tutaj w trakcie upiekliśmy grzanki i posmarowaliśmy je cebulą ugniecioną w moździerzu z papryką. Tuż przed podaniem dodaliśmy koniak.
Warto dodać tarty ser, z braku laku Gouda, ale w oryginalnym przepisie jest parmezan ;)

Oto jak nam wyszło:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz