czwartek, 3 maja 2012

Ufff jak gorąco!

Czy też macie tak, że gdy jest gorąco to ostatnią rzeczą o jakiej myślicie jest posiłek? Dzisiejsza propozycja to coś na taki czas.
Chcemy wam zaproponować coś lekkiego, orzeźwiającego i łatwego do przygotowania.
Sałatka, bo o niej mowa, jest idealną przekąską, ale i głównym posiłkiem, który można zabrać ze sobą  na mały piknik czy grilla.





Potrzebne będą:

Roszponka, dobra jest też wersja z rukolą
2 duże pomidory
2 duże ogórki
1 oscypek, lub inny ser wędzony
1 kulka mozarelli
pęczek rzodkiewki
słonecznik

Co do sosu - to mamy 2 wersje:
12 łyżek oliwy i 2 łyżki octu balsamicznego doprawione solą
lub
wymieszać sos francuski z sosem włoskim Knorra, wg przepisu na opakowaniu

Oczywiście wszystko kroimy wg uznania, pamiętając aby roszponce uciąć korzonki, a rukoli przydługie gałązki. Oscypek najlepiej pokroić w słupki 1x0.5 cm, a mozarelle w kosteczke pół na pół.  Słonecznik prażymy na patelni, tak by nie sczerniał, ale nabrał złoto-brązowego koloru. Tu uwaga, aby nie trzymać go dalej na patelni, bo się przypali, tylko od razu przesypać wszystko na osobny talerzyk.
Wszystko razem łączymy, polewamy wybranym sosem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz