sobota, 3 listopada 2012

Kaczor w jabłkach

Tym razem zrobiliśmy kaczkę w jabłkach z żurawiną. Jak przystaje na dziczyznę wymaga dużo czasu i pracy, ale to wszystko jest warte przygotowań.

 Przepis:
Kaczka (na zdjęciu 3kg)
8 jabłek najlepiej kwaśnych (w naszym przypadku z domowego ogródka)
50g żurawiny
4 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku


Dzień wcześniej przygotować kaczkę (pęsetą wyciągnąć pozostałości piór), oczyścić z bebechów i umyć. Następnie dobrze osuszyć kaczuchę i natrzeć solą (u nas jakieś 3 łyżeczki), czosnkiem i 2 łyżkami majeranku zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzać piekarnik do temp. 200st. C. Wnętrze kaczki wypełnić pokrojonymi 4 jabłkami wymieszanymi z 2 łyżkami majeranku. Kaczkę zszyć nitką lub wykałaczkami. Ptoka wykładamy na brytfannę i wkładamy do piekarnika na 40-60min. zależy od wielkości. Następnie nacinamy piersi i ponownie wkładamy na 20min. Po tym czasie obracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy przez 20min. Kolejno ponownie wyciągamy brytfannę i obkładamy kaczora ćwiartkami jabłek z wydrążonymi gniazdami nasiennymi oraz posypujemy żurawiną. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30min. Kaczka jest gotowa, gdy po nacięciu pachwiny wycieka z niej tłuszcz. W razie gdyby zaczęła się przypalać można zmniejszyć temperaturę o 10 stopni i przykryć ją folią aluminiową. 
Smacznego :) i pozdro dla Iwana :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz