wtorek, 6 listopada 2012

Pumpkin soup,

czyli krem z dyni. Niesamowicie sycący i kojący. Odpowiednio podany z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Na zimowe dni wprost idealny, aby rozgrzać ciało i nasycić zmysły...


Przepis:
1,5 kg dyni
duża cebula
łyżka masła
ząbek czosnku
3 duże ziemniaki
1200ml rosołu ( może być zrobiony na kostce jak bardzo nam spieszno)
100ml śmietany (18% i więcej)
sól, pieprz, szczypta curry
bułka na grzanki, ew. zielona cebulka

Czas przygotowania 30-45 min
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy na spore kostki.Cebulę obieramy i kroimy w dowolny sposób, podsmażamy na maśle, tak aby się zeszkliła. Dodajemy czosnek (pokrojony w plasterki) wraz z dynią i krótko podsmażamy (~5min), następnie wszystko zalewamy rosołkiem i gotujemy, aż dynia i ziemniaki nie zmiękną. Gdy tak się stanie, blendujemy całość na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy śmietany. Na sam koniec przyprawić do smaku.
Zupa najlepiej smakuje z grzankami, ale może być też groszek ptysiowy. A  żeby było mniej wegetariańsko można zrobić chrust z dobrze podsmażonych, cienkich pasków szynki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz