środa, 5 grudnia 2012

Placki z ziemniaczanego puree,

czyli sposób, aby nie marnować resztek :)
Nie raz zdarza się, że obierzemy zbyt dużo ziemniaków, potem przerobimy je na puree, a na drugi dzień po odgrzaniu  maja "zwietrzały" smak i nie mamy na nie w ogóle ochoty.
Sposób na recykling jest bardzo prosty, a produkty do tego potrzebne znajdziemy bez problemu w domu.


Potrzebne produkty to:
Puree z ziemniaków 
1 cebula lub pęczek szczypiorku
jajko
bułka tarta
olej lub oliwa

Puree podgrzewamy i obrabiamy na plastyczną masę. W tym czasie podsmażamy cebulkę na lekko złoty kolor i przekładamy do miski z puree. Następnie dodajemy jajko i mieszamy by wszystkie składniki się  
ze sobą dobrze połączyły. Moczy dłonie i nabierając odpowiednią dla nas ilość masy formujemy placki 
o grubości około 1 -1,5 cm i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie krótko podsmażamy.  I to by było 
na tyle :)
Placuszki mają chrupiącą skórkę i delikatny, puszysty miąższ w środku. Mogą stanowić zarówno dodatek do dania jak i  z powodzeniem być jego głównym bohaterem przy dodatku np kwaśnej śmietany 
i pieczonych skwarków boczku. 

Smacznego!


A to już nasze 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz