na placuszkach z ziemniaczanego pure z dodatkiem sosu śmietanowo-porowego. Danie bardzo szybkie w wykonaniu, za to pełne smaku i kontrastów. W tym miejscu opisany zostanie jedynie sposób na grillowanego łososia i sos :)
Potrzebne będą:
filet z łososia
pół pęczka koperku
oliwa z oliwek
łyżka płatków papryki chilli
cytryna
jeden duży por
120 ml śmietanki 18% i wzwyż
sól i pieprz
Łososia kroimy w paski 4 cm, przekładamy do miski, zalewając 5 łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny oraz posiekanym koperkiem i płatkami chilli. Odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie kroimy pory w plasterki, smażymy na oliwie. Gdy już się zeszklą zalewamy śmietanką i dusimy około 10 min. Doprawiamy.
Gdy łosoś nabrał już pięknego aromatu, rozgrzewamy grillową patelnię (lub lepiej uruchamiamy grill!) i kładziemy paski łososia przyprawiając je solą i pieprzem. Wystarczą 2 min z każdej strony, dzięki czemu ryba nadal będzie jędrna i soczysta. Przekładamy i podajemy z sosem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz