wtorek, 13 listopada 2012

Racuchy babuni,

czyli co zrobić z "wysypem" ogrodowych jabłek. 


Przepis:
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
50 g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
40 dag drożdży
4 jabłka

Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z 2 łyżkami cukru, i łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem (nigdy gorącym!). Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Następnie do miski dodać resztę mąki i cukru, roztopione masło, jajko i razem wszystko wymieszać. Aby racuchy były bardziej puszyste, można osobno ubić białko i następnie dodać delikatnie do masy drewnianą łyżką. Jabłka w zależności od gustu, albo trzemy na tarce, albo kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Teraz pozostaje już tylko smażenie ;)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz