sobota, 1 grudnia 2012

Prawdziwe tiramisu- deser dla łasucha


Przepis bardzo prosty, bez udziwnień. Wymaga jednak posiadania jak najlepszej klasy produktów, dzięki czemu smak jest pełniejszy ...




Potrzebne będą ( na ilość taką jak na zdj)
2 paczki biszkoptów
2 serki mascarpone po 250 g
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
kawa espresso
likier amaretto
kakao gorzkie

czas przygotowania : 30-40 min

Na sam początek proponuję zaparzyć kawę espresso (około pół litra)  i odstawić do schłodzenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem na puszystą masę (im dłużej tym lepiej). Następnie dodajemy serek mascarpone i schładzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ze schłodzoną masą, tak aby piana nie osiadła, a sam krem był lekki jak obłok.
Do schłodzonej kawy dodajemy amaretto ~ 40 ml i zaczynamy układać deser.
Na początku moczymy szybko biszkopty w kawie i ustawiamy w docelowym naczyniu, na to kładziemy warstwę masy serowej i oprószamy wszystko z wierzchu gorzkim kakaem. Czynność tę powtarzamy do końca pamiętając, by ostatnią warstwę stanowił serek wraz z kakaem. Schładzamy i odstawiamy do lodówki na ~ 2 h.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz